0

Winkelmand

Blackbasket

Meer over de kleur groen

By 27 mei 2019No Comments

De kleur groen wordt nog altijd veel gebruikt in interieurs. Met name bij volwassenen is de kleur populair. Blijkbaar waarderen we deze mooie tinten meer naarmate we ouder worden. Misschien komt dat doordat de kleur rust en positiviteit uitstraalt en staat voor zaken die goed voor je zijn.

 

Groen is een echte natuurlijke kleur en wordt vaak gebruikt als schutkleur. Niet alleen door verschillende dieren, maar uiteraard ook door het leger als camouflagekleur. Als felle variant wordt het juist ook gebruikt om op te vallen, denk maar aan het kleurrijke carnaval in Rio de Janeiro.

Over het algemeen is over de kleur groen bekend dat het een rustgevende en kalmerende werking heeft in je interieur. Een perfecte kleur in een ruimte om tot rust te komen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich energieker voelen wanneer ze een dag in de natuur geweest zijn. Mocht je daar niet altijd de tijd voor hebben, dan haal je met groene muurverf natuurlijk wel heel makkelijk de natuur in huis. Toch zijn geen twee tinten groen hetzelfde en kun je veel verschillende effecten met groen bereiken, van vriendelijk tot inspirerend of opzwepend.

Mensen associƫren de kleur vaak als eerste met de natuur. Niet voor niets heb je groene vingers als je jouw planten goed kunt onderhouden. Vaak wordt het ook als helend, puur en verfrissend ervaren. Politieke partijen of organisaties die milieu hoog op de agenda hebben staan gebruiken de kleur vaak in hun logo of naam. In moslimlanden is groen zelfs een heilige kleur. Maar toch zijn er ook negatieve associaties met groen. Zo kun je groen zien van jaloezie en in de middeleeuwen werd het ook vaak gezien als vergif en gelinkt aan hekserij.

 

Wat voor een sfeer je ook wilt creƫren in huis, groen kun je altijd als kleur gebruiken. Of je het nou als hoofdkleur gebruikt of combineert met andere kleuren.

 

Beelden via:

  1. Teemu Paananen 2. Martin Widenka 3. Atelier09