0

Winkelmand

Blackbasket

Meer over de kleur blauw

By 27 juni 2018No Comments

Blauw is de kleur van de hemel, de zee, jeans, maar ook van de verenigde naties en van veel verkeersborden. Je kunt een blauwtje lopen of blauw bloed hebben. Allemaal zaken die wij met de kleur blauw associëren of waarin deze kleur voorkomt. Wanneer je kleuren gaat kiezen is het soms leuk en handig om te weten wat bepaalde kleuren met een ruimte of je gemoedstoestand doen. In dit artikel vertellen we je wat meer over de kleur blauw.

In onze geschiedenis komt de kleur blauw veelvuldig voor. Zo zijn veel archeologische schatten die in Egypte zijn opgegraven versierd met een blauwe kleur. Blauw is echter een moeilijke kleur om te maken en het pigment is schaars, dus over het algemeen werd er spaarzaam mee omgegaan. In de schilderijen uit de renaissance werd blauw alleen gebruikt voor de goden. Tegenwoordig is het pigment minder schaars en wordt blauw weer veel gebruikt. Denk maar eens aan Delfts blauw.

De kleur blauw wordt wereldwijd door zowel mannen als vrouwen vaak als favoriete gekozen. De kleur staat voor vertrouwen, betrokkenheid en betrouwbaarheid. Positieve zaken als vrede, rust, kennis en loyaliteit worden geassocieerd met blauw. Maar ook minder positieve associaties als droevigheid en depressiviteit komen hierbij naar boven. Blue Monday wordt zelfs gezien als meest deprimerende dag van het jaar.

Wanneer je blauw in je interieur gebruikt, zal de ruimte vaak als kalmerend of ontspannend ervaren worden. De kleur wordt over het algemeen gezien als koele kleur. Vaak lijkt een ruimte groter wanneer deze in een lichte blauwe tint geschilderd is. En natuurlijk wordt er bij de kleur als snel gedacht aan een jongenskamer. Je kunt blauw met heel veel andere kleuren combineren. Hierdoor kun je toch nog een fijne, warme sfeer in huis creëren.

Beelden via:

  1. Globetreks 2. Vogue 3. Atelier09