0

Winkelmand

Blackbasket

De grote voorjaarsschoonmaak komt eraan!

By 26 maart 2018No Comments

Het begint buiten weer wat mooier te worden en dat betekent dat veel mensen weer bezig gaan met de grote voorjaarsschoonmaak in huis. Alhoewel het minder grondig gaat dan vroeger, gaan de meesten toch nog wel uitgebreid aan de slag. Hieronder hebben we een aantal tips als je zelf binnenkort aan de slag gaat.

Algemeen

  • Neem de tijd. Niet alles hoeft op één dag klaar te zijn. Doe gewoon wat rustiger aan, want stress is slecht voor je.
  • Werk van boven naar beneden. Maak eerst de kamers op de bovenverdieping op orde en ga dan aan de slag op de begane grond.
  • Werk per ruimte. Begin niet aan een nieuwe ruimte, voordat de vorige klaar is. Zo weet je zeker dat je alles gedaan hebt.
  • Ventileer goed. Dit is het moment om de ramen en deuren eens lekker tegen elkaar open te zetten. Hierdoor komt er weer lekker wat frisse lucht naar binnen.
  • Start met opruimen. In alle ruimtes liggen wel wat overbodige spullen, kleding, administratie, boeken, etenswaren over de datum etc. Ruim dit eerst op, zodat je geordend aan de voorjaarsschoonmaak kan beginnen.

Keuken

De keuken schoonmaken neemt waarschijnlijk het meeste tijd in beslag. Gooi etenswaren die over de datum zijn weg en sop alle kasten van buiten en van binnen. Deze worden erg snel vet in een keuken. Dit is ook een goed moment om de vriezer te ontdooien. Heb je meer ruimte voor ijsjes voor de zomer ;-). Als je het teveel werk in één keer vindt, doe dan een paar kasten per keer. Zo wordt het toch helemaal schoon en heb je het idee dat het minder tijd kost.

Opgeruimde keukenla!

Woonkamer

Na het opruimen van de overbodige spullen haal je overal een vochtig doekje overheen. Vervolgens kun je alles stofzuigen en dweilen. Wanneer je alle accessoires schoonmaakt, bedenk dan goed welke je weer terugzet. Je kunt beter niet teveel accessoires neerzetten en een hele vensterbank volproppen. Er is altijd de mogelijkheid om ze af te wisselen natuurlijk.

Badkamer

Dit is de plek die wel vaker grondig gereinigd wordt, maar nu is de tijd om de kasten ook eens van binnen te soppen. Er hoopt zich hier een hoop stof op. Ook je wasmachine en droger kunnen nu wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken.

De mop staat klaar!

Slaapkamer

Begin met het uitzoeken van je kleding. Er is vast een hoop dat je niet meer draagt en dat weg kan. Ook kan de winterkleding naar de achtergrond en plaatsmaken voor luchtiger spullen. Zorg dat je de hele kamer goed stofzuigt en overal een doekje overheen haalt. Dit geldt dus ook voor de lichtschakelaars, stopcontacten, deurgrepen, lampen, bovenop de kasten en de plinten. Ook is het een mooi moment om niet alleen je overtrek te wassen, maar je kussens en dekens zelf ook eens goed te luchten en/of wassen.

Ben je helemaal klaar met de voorjaarsschoonmaak? Zet dan weer wat nieuwe planten en bloemen neer en haal wat zomerse accessoires in huis. Laat de zon dan maar komen!

Beelden via:

Cover. Unsplash 1. Unsplash 2. Unsplash