0

Winkelmand

Blackbasket

De 60-30-10 regel voor de juiste balans in kleuren

By 26 mei 2018No Comments

Ge jij binnenkort in huis schilderen, maar weet je nog niet welke kleuren je wilt toepassen? Misschien dat de 60-30-10 regel je alvast een beetje op weg kan helpen. Deze bekende regel uit de designerswereld kan jij als doe-het-zelver natuurlijk ook gebruiken. Het is een eenvoudige regel waarmee je een harmonieus geheel creëert in huis. Uiteraard kun je er ook je eigen creativiteit en variatie op toepassen.

Hoe werkt de regel?

De regel is eigenlijk vrij simpel. Drie verschillende kleuren worden in 60%, 30% of 10% van je interieur toegepast. De eerste kleur die je kiest geldt als hoofdkleur en die pas je toe in 60% van je interieur. Over het algemeen is dit niet een hele donkere of felle kleur. Je gebruikt deze kleur bijvoorbeeld voor de meeste muren. De volgende kleur pas je voor 30% toe. Dit is bijvoorbeeld een kleur voor verschillende meubels, een accentmuur of gordijnen. De laatste kleur wordt dus voor de overige 10% gebruikt. Dit kan een wat fellere of donkere kleur zijn en hiermee kun je de ruimte wat speelser maken. Pas deze kleur toe in verschillende accessoires.

Mooie landelijke inrichting

Creatief met de regel

Deze interieur-regel is redelijk eenvoudig toe te passen. Het is een handig handvat, maar je kunt er ook goed mee variëren waardoor je interieur net wat spannender kan worden. Het is bijvoorbeeld niet erg om nog een accentkleur te kiezen en deze in een extra 10% toe te passen. Het totaal klopt dan niet meer helemaal, maar dat maakt het ook wat persoonlijker en kleurrijker. Ook binnen de 60% of 30% kun je best nog wat variëren. Kies je als tweede kleur groen, dan kun je best verschillende schakeringen groen toepassen. Wil je jouw interieur juist wat rustiger houden? Je kunt de verschillende hoeveelheden van een kleur ook toepassen binnen één kleur. Je kiest dan verschillende tinten grijs bijvoorbeeld. Dit kan ook een heel mooi, rustig beeld opleveren. Het is dan we goed om verschillende texturen toe te passen om het toch speels te houden.

Veel succes als jij binnenkort opnieuw gaat inrichten!

Beelden via:

Atelier09