0

Winkelmand

Blackbasket

Enkele tips voor als je meubels gaat kopen

By 30 juni 2017juli 4th, 2017No Comments

Het uitzoeken van meubels kan een lastige klus zijn. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. We willen je graag een handje helpen als jij binnenkort nieuwe meubels gaat kopen.

De eerste stap is om het kleurenpallet van jouw woning goed in gedachten te houden. Je nieuwe meubels moeten hier natuurlijk wel bij passen. Je hebt waarschijnlijk al een kleur in op de muren of meubels die je houdt met bepaalde kleuren. Dit kan als uitgangspunt dienen voor je nieuwe meubels.

Gave zithoek!

Verschillende materialen

Bij het kiezen van de juiste meubels is naast kleur ook het materiaal erg belangrijk. Alle materialen in je interieur hebben een bepaalde textuur. Naast kleur en licht, heeft deze textuur ook invloed op de sfeer in de ruimte. Daarnaast kunnen materialen ook koel of warm zijn. Andere eigenschappen zijn bijvoorbeeld hard, ruw, harig, zacht of wollig. Zoals je zult begrijpen dragen deze materialen ook bij aan de beleving van de ruimte. Zo zal een interieur met veel staal en beton koeler ervaren worden dan een interieur met hout en wol.

Grove, zachte texturen zijn vaak vriendelijker en warmer dan gladde structuren. Meestal zijn dit matte structuren en ze absorberen licht en geluid waardoor intimiteit gecreëerd wordt. Voorbeelden zijn wol, vilt, hout, linnen of vachten. Koele texturen zijn vaak hard en glad en voelen koud aan. Vaak zijn deze materialen ook niet de beste keuze voor een goede akoestiek, omdat ze geluid weerkaatsen. Een ruimte met koele materialen wordt vaak wel als ruimtelijk ervaren. Voorbeelden zijn koper, spiegels, marmer, rvs of leer.

Koud en warme materialen

Zorg voor een goede balans tussen verschillende texturen en materialen. Alleen warme materialen maken het snel saai of oubollig. Te veel koude materialen maken het sneller kil. Heb je een mooi warm tapijt, kies dan voor een leren stoel of koperen lamp erbij.

Kijk goed naar formaat en verhoudingen

Naast het kiezen van de juiste materialen is het bij het kiezen van meubels uitermate belangrijke om naar de verhoudingen te kijken in de kamer. In een kleine kamer moet je bijvoorbeeld geen 6-persoons hoekbank plaatsen of een eettafel met 8 lekkere fauteuils. Stop een kamer ook niet te vol met allerlei kleine meubelen. Veel beter is het om te kiezen voor een paar wat grotere items. Zo houdt je het rustiger en oogt de ruimte uiteindelijk ruimer. Dit vormt zo de basis voor het interieur dat later ‘aangekleed’ kan worden met accessoires en persoonlijke items.

Hopelijk maken bovenstaande tips het een beetje makkelijker om de meubels van je dromen te vinden!

Beelden via:

Cover. Fest Amsterdam 1. Atelier09 2. ByMolle